Britania po spastron emigrantët, flet shqiptari për mediat e huaja: Na trajtojnë si kafshë!

3 muaj më parë
Britania po spastron emigrantët, flet shqiptari për mediat e huaja: Na trajtojnë si kafshë!

Së fundmi shifrat e emigrantëve shqiptarë drejt Britanisë janë rritur ndjeshëm, ku prej disa kohësh shohim lajme ku gomonet plot me emigrantë të paligjshëm futen në MB.

Ka njerëz që kanë emigruar prej vitesh atje, disa kanë patur fatin të kenë dokumenta e leje qëndrimi, por disa të tjerë nuk e kanë patur këtë fat edhe pse mund të kenl vite që qëndrojnë atje dhe punojnë në të zezë.

I tillë është rasti i një shqiptari, i cili prej vitesh qëndron në Britani, por në një intervistë për median e njohur ‘The Guardian’ ka deklaruar se emigratët po trajtohen si kafshë dhe se shteti po kërkon t’i largojë emihrantlt padrejtësisht.

Një burrë, i cili nuk ka precedentë penalë, thotë se Home Office po synon padrejtësisht shqiptarët pasi përshpejton largimet

Një shqiptari, i cili u dërgua në qendrën e largimit të imigracionit në Harmondsworth, pranë aeroportit Heathrow javën e kaluar, i është thënë se ai përballet me dëbim të menjëhershëm, një ditë pasi Ministria e Brendshme njoftoi planet për të shpejtuar largimin e azilkërkuesve shqiptarë të refuzuar.

Burri, i cili kërkoi azil në Mbretërinë e Bashkuar një dekadë më parë, nuk ka precedentë penalë, nuk është arratisur kurrë dhe thotë se ka respektuar vazhdimisht kërkesat e imigracionit duke raportuar çdo dy javë në Home Office. Dy fëmijët e tij kanë lindur në Mbretërinë e Bashkuar dhe kanë leje për të qëndruar.

“Është sikur kam një gju në qafë, sikur po më mbytin,” tha ai, duke folur nga qendra e largimit. “Ata erdhën për të kontrolluar restorantin ku unë po ndihmoja, më shumë se 10 prej tyre, të gjithë të veshur me uniforma. Ata thanë se kishin një informatë se një punonjës i paligjshëm është këtu dhe filluan të pyesnin njerëzit për mua. Ata nuk më dhanë asnjë shpjegim, vetëm më çuan në stacionin e policisë, më mbajtën atje dhe më pas në qendrën e imigracionit. Më trajtojnë si kafshë.”

“I gjithë ky vend [Harmondsworth] është plot me shqiptarë. Duket sikur po na rrethojnë për të na futur në një [fluturim] charter nga këtu. Djali me të cilin po ndaj qelinë, mbi gjysmën e krahut, janë shqiptarë.

“Më shkoi në mendje se kjo është një hakmarrje ndaj nesh. Duket se qeveria po gjen boshllëqe për të na nxjerrë jashtë. Të gjithë janë kaq të shqetësuar dhe të frikësuar – nuk e dimë se çfarë do të ndodhë me ne.”

Të enjten, Ministria e Brendshme njoftoi një marrëveshje me qeverinë shqiptare , e cila synon të largojë azilkërkuesit e refuzuar “sa më shpejt të jetë e mundur” mes një rritje të numrit të mbërritjeve me varka të vogla nga Shqipëria.

Shifrat e fundit të publikuara nga Home Office tregojnë se 2,165 shqiptarë mbërritën në Britaninë e Madhe me varka të vogla në gjashtë muajt e parë të 2022, krahasuar me 23 në të njëjtën periudhë të vitit të kaluar. Nga të gjithë ata që hynë në Mbretërinë e Bashkuar përmes kësaj rruge, më shumë se gjysma (51%) ishin nga tre kombësi, me shqiptarë dhe afganë secili që përbënte 18% të të ardhurve.

Zyra e Brendshme synon të pengojë ata që kërkojnë të kalojnë Kanalin duke lëshuar paralajmërime se ata nuk do të kenë të drejtë të jetojnë ose punojnë në MB dhe mund të përballen me dënime me burg të shtuar për shkeljet e imigracionit.

Sipas Zyrës së Brendshme, Shqipëria është një “vend i sigurt dhe i begatë” dhe shumë shtetas “po udhëtojnë nëpër vende të shumta për të bërë udhëtimin në MB” përpara se të bëjnë “kërkesa të rreme për azil kur të mbërrijnë”.

Shifrat e Home Office të publikuara të enjten tregojnë se rreth gjysma e të gjithë shqiptarëve që kërkojnë azil u jepet statusi i refugjatit . Të dhënat tregojnë se 21 persona janë larguar me forcë me arsyetimin se janë “të papranueshëm” për azil që nga Brexit, pavarësisht se ministrat zgjeruan fushën e këtij rregulli.