Cila është mosha kur jeni më të lumtur sipas shkencës?

6 muaj më parë
Cila është mosha kur jeni më të lumtur sipas shkencës?

Është një pyetje që të gjithë ia kemi bërë vetes të paktën një herë. Në cilën moshë je më i lumtur në jetë? Ndoshta do të dëshironit të ktheheshit në moshën 9-vjeçare për të kaluar ditët tuaja duke luajtur me miqtë dhe duke mësuar tabelat e orarit? Apo në moshën njëzetvjeçare, vitet e universitetit, të daljeve me shoqëri, të shijeve të para të lirisë dhe të udhëtimit me miqtë?

Sigurisht, lumturia është një koncept subjektiv që ne të gjithë e përkufizojmë ndryshe. Mund të marrë formën e një momenti kalimtar gëzimi ose një ndjenje më të zgjatur kënaqësie.

Për t’iu përgjigjur pyetjes “në cilën moshë je më i lumtur në jetë?” një ekip studiuesish pyeti një grup të madh njerëzish mbi 50 vjeç, nga 13 vende të ndryshme evropiane, se kur ndiheshin më të lumtur në jetën e tyre.

Sipas studimit të publikuar në revistën Social Indicators Research, ekziston një periudhë shumë specifike kohore në të cilën lumturia jonë arrin kulmin.

Mosha në të cilën mund të presim të jemi më të lumtur është midis 30 dhe 34 vjeç. Megjithatë, studimi zbuloi gjithashtu, në mënyrë inkurajuese, se lumturia nuk shkon domosdoshmërisht në tatëpjetë pas kësaj moshe.

“Unë konstatoj se probabiliteti për të arritur periudhën më të lumtur të jetës evoluon sistematikisht me moshën. Probabiliteti rritet ndjeshëm nga fëmijëria deri në moshën 30-34 vjeç, kur arrin maksimumin. Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se periudhat më të lumtura të individëve janë mesatarisht mjaft të gjata. Për gjysmën e të intervistuarve kjo periudhë zgjat dy dekada. Pra, periudha me shanset më të mëdha për t’i përkitur fazës më të lumtur të jetës është rreth të 30-ave, megjithëse probabiliteti mbetet relativisht i lartë edhe në moshat afër dhe zvogëlohet me rritjen e njerëzve” – shpjegon autorja e hulumtimit, Begoña Álvarez.

Në fillim të të tridhjetave, shumë prej nesh marrin vendime domethënëse për jetën dhe për të ardhmen. Në atë kohë, këto vendime mund të duken tepër stresuese, por në më pas ato bëhen piketa që të kujtojnë momente veçanërisht të lumtura.

Megjithatë, është shumë qetësuese të dish se edhe pse lumturia mund të arrijë kulmin në fillim të viteve 30, ajo do të mbetet në një nivel të ngjashëm për disa vitet e ardhshme.