E thotë studimi! Pirja e kafesë së nxehtë shkakton kancer

9 muaj më parë
E thotë studimi! Pirja e kafesë së nxehtë shkakton kancer

Pirja e kafesë mund të rrisë rrezikun e kancerit, por vetëm nëse është shumë e nxehtë, sugjeron hulumtimi i paraqitur nga e përditshmja DAILY MAIL.

Shkencëtarët mendojnë se kjo është për shkak se lëngjet e nxehta dëmtojnë indet në ezofag – i njohur gjithashtu si tub ushqimor.
Kjo do të thotë, teorikisht, adhuruesit e çajit gjithashtu mund të jenë në rrezik.

Prandaj, njerëzit duhet të presin që filxhanët e tyre me kafe ose çaj të ftohen para se t’i pinë, këshillojnë ekspertët. Kafeja është një nga pijet më të konsumuara në mbarë botën, por ka pasur prova të përziera për efektet e saj në shëndet.

Disa studime kanë sugjeruar se pija zvogëlon shanset për t’u prekur nga kanceri, ndërsa të tjera – duke përfshirë panelin e kërkimit të kancerit të Organizatës Botërore të Shëndetësisë – kanë gjetur të kundërtën.

E vërteta është e errët, megjithatë, për shkak të mënyrës se si janë kryer eksperimente më të vjetra, thonë shkencëtarët. Hulumtimet e mëparshme shpesh krahasonin zakonet e pirjes kundër shfaqjes së kushteve të tilla si kanceri i ezofagut. Por kjo nuk ka qenë në gjendje të provojë nëse pirja e kafesë në vetvete është përgjegjëse ose nëse faktorë të tjerë të stilit të jetesës të zakonshëm midis adhuruesve të pijeve janë në lojë.

Ekspertët e Universitetit të Kembrixhit tani janë përpjekur të kapërcejnë pengesat që ishin parë më parë duke përdorur një qasje të ndryshme statistikore. Gjetjet e tyre janë publikuar në revistën Clinical Nutrition . Ata krahasuan gjenet e mbi 360,000 njerëzve në Mbretërinë e Bashkuar dhe Finlandë dhe e lidhën atë me rrezikun e zhvillimit të 22 llojeve të kancerit për 11 vjet.

Ata e bënë këtë për të llogaritur të njëjtët faktorë që mund të kenë anuar kërkimet e mëparshme. Për shembull, ata që e pranojnë vetë kafenë kanë tendencë të pinë më shumë alkool, gjë që mund të shpjegojë rrezikun e tyre të rritur për kancer. Por gjenet që lidhen me pëlqimin e kafesë nuk janë domosdoshmërisht të lidhura me faktorët e stilit të jetesës si pirja e duhanit apo pirja.

Dr Steve Burgess dhe ekipi thonë, pra, se shikimi i ADN-së së vullnetarëve e bën më të lehtë për të përcaktuar nëse është kafeja në mënyrë specifike ajo që po shkakton kancer. Të dhënat zbuluan se njerëzit që konsideroheshin gjenetikisht më të prirur për të pirë kafe, kishin gati tre herë më shumë gjasa të zhvillonin kancer të ezofogut. Nuk u gjet asnjë lidhje e tillë për asnjë lloj tjetër kanceri.

“Lajmi i mirë është se pirja e kafesë nuk rrit mundësinë për të marrë shumicën e llojeve të kancerit”, tha Dr Burgess.

Pasja e gjeneve që pëlqejnë kafenë rrit rrezikun tek fansat e vërtetë të kafesë, si dhe te njerëzit që preferojnë pije të tjera të nxehta. Kjo sugjeroi se efektet mund të jenë për shkak të dëmtimit të indeve të shkaktuara nga lëngjet e nxehta, dhe jo nga vetë kafeja.

“Arsyeja më e mundshme për lidhjen midis pirjes së kafesë dhe kancerit të ezofagut është se derdhja e lëngut të nxehtë qortues në fyt po shkakton njëfarë dëmi”, tha Dr Burgess.

Kjo ide mbështetet nga një studim i mëparshëm i kryer në vitin 2019, i cili zbuloi se pirja e çajit në mbi 60C rrit rrezikun e kancerit të ezofagut. Shkencëtarët mendojnë se kur qelizat në tubin e ushqimit digjen nga pijet e nxehta, kjo gjeneron inflamacion që dëmton gjenet, duke shkaktuar kancer.

Nevojiten prova të mëtejshme për të konfirmuar gjetjet. Megjithëse, OBSH pesë vjet më parë arriti në përfundimin se është i sigurt nëse konsumohet në ‘temperatura normale të shërbimit’ – dmth. 65 C ose më pak.

“Është e rëndësishme të merret parasysh se studimi ynë nuk provon një lidhje shkakësore midis pirjes së kafesë dhe rrezikut të kancerit të ezofagut, ai thjesht ofron prova të forta për të sugjeruar se ekziston një”, shtoi Dr Burgess.

Rreth 9,300 njerëz diagnostikohen me kancer të ezofagut çdo vit në MB, që do të thotë se ai përbën 2 për qind të rasteve të reja të kancerit.