Eurovizion 2023 nuk do të mbahet në Ukrainë, po mendohet për një shtet tjetër

8 muaj më parë
Eurovizion 2023 nuk do të mbahet në Ukrainë, po mendohet për një shtet tjetër

Eurovision 2023 nuk do të mbahet në Kiev, për shkak të pushtimit rus, i cili ka nisur që në 24 shkurt. Ukraina nuk do të presë Eurovizionin vitin e ardhshëm pavarësisht se fitoi konkursin e vitit 2022, është bërë e ditur.

Zërat e fundit thonë se festivali ndoshta do të zhvendoset në Mbretërinë e Bashkuar. Kishte shpresuar se Kievi do të ishte mikpritës i ngjarjes shumëngjyrëshe, veçanërisht si një shfaqje e solidaritetit evropian me popullin e Ukrainës.

Por Unioni Evropian i Transmetuesve (EBU) tha se bordi drejtues i konkursit kishte njoftuar me keqardhje të thellë se nuk ishte e realizueshme.

Sipas rregullave, organizatorët tani do të hyjnë në diskutime për të pritur ngjarjen në Britaninë e Madhe, që shihet si favoritja kryesore për të organizuar eventin më të madh të muzikës në Europë.

“Eurovisioni duhet të jetë i sigurt dhe i qëndrueshëm për pjesëmarrësit, organizatorët dhe publikun”, deklaroi drejtuesi i Eurovision.

“Duke pasur parasysh situaten e vazhdueshme në vendin fitues të këtij viti, EBU ka marrë kohë për të kryer një vlerësim të plotë dhe studim fizibiliteti si me UA dhe PBC ashtu edhe me specialistë të palëve të treta, duke përfshirë çështjet e sigurisë dhe sigurisë”, deklaroi bordi drejtues i Eurovision.