FBI ‘i troket në derë’/ Në shtëpinë e Donald Trump gjenden dokumenta ‘top secret’ të SHBA-ve

7 muaj më parë
FBI ‘i troket në derë’/ Në shtëpinë e Donald Trump gjenden dokumenta ‘top secret’ të SHBA-ve

Prej disa kohësh SHBA është në alarm kjo për arsye se ish-presidenti Donald Trump, para se të ikte nga qeverisja, kishte marrë disa dokumenta shtetërore mjaft të rëdësishme. Gjithçka e kishte në shtëpinë e tij në Mar-a-Lango, ku autoritete kanë arritur të futen sot, pas shumë e shumë përpjekjeve.

BBC raporton se në shtepinë e Trump tashmë janë gjetur 184 dokumente unike që mbanin shenja klasifikimi, duke përfshirë 67 dokumente të shënuara si KONFIDENCIAL, 92 dokumente të shënuara si SEKRET dhe 25 dokumente të shënuara si TOP SEKRET, kanë bërë me dije së fundi hetuesit federal.

Dokumentat e marrë nga Trump, i ishin dorëzuar Arkivit të Shtetit në Maj në këtij viti, ku nga 15 kutitë e dorëzuara, 14 kishin informacion të klasifikuar, sipas BBC. Deklarata thotë se në dokumente kishte shenja me kontrolle të shumta të klasifikuara të ndarjes.

“Bazuar në trajnimin dhe përvojën time, unë e di se dokumentet e klasifikuara në këto nivele zakonisht përmbajnë informacione të mbrojtjes kombëtare, sipas deklaratës së betimit. Disa nga dokumentet përmbanin gjithashtu ato që duket të jenë shënime të shkruara me dorë të (ish-presidentit)”, thuhet në deklaratën që justifikon kontrollet e FBI në shtëpinë e Trump.

CNN dhe FBI raportojnë se ësht hapur një hetim penal, kjo për shkak se Arkivi Kombëtar dërgoi një referim më 9 shkurt, sipas autorizimit. Në deklaratën e redaktuar të urdhrit të kërkimit që u publikua të premten, agjenti special i FBI-së përshkroi katër qëllime kryesore të hetimit penal.

Për të “përcaktuar se si dokumentet me shenjat e klasifikimit dhe regjistrimet u hoqën nga Shtëpia e Bardhë (ose çdo vendndodhje tjetër e autorizuar për ruajtjen e materialeve të klasifikuara) dhe u ruajtën në Mar-a-Lago.”
Për të “përcaktuar nëse vendndodhjet e ruajtjes në Mar-a-Lago ishin vendndodhje të autorizuara për ruajtjen e informacionit të klasifikuar”.

Për të “përcaktuar nëse ndonjë dokument ose regjistrim shtesë i klasifikuar mund të jetë ruajtur në një vendndodhje të paautorizuar në Mar-a-Lago ose në një vend tjetër të panjohur dhe nëse ato mbeten në ndonjë vend të tillë.”
Për të “identifikuar çdo person(a) që mund të kenë hequr ose mbajtur informacion të klasifikuar pa autorizim dhe/ose në një hapësirë të paautorizuar”.
Departamenti i Drejtësisë nuk zbuloi më shumë në deklaratë në lidhje me dokumentet, pasi një hap i tillë ishte i nevojshëm për të mbrojtur interesat e privatësisë.

Edhe pse ish-presidenti Donald Trump e kishte kërkuar publikimin e deklaratës së plotë, ajo përmban “informacion shtesë për të tjerët që mund të dëmtojnë privatësinë dhe interesat e reputacionit të këtyre individëve nëse zbulohen, sipas Departamentit të Drejtësisë.