Fjalimi i parë i mbretit Charles, harron Dianen, por jo Kamilen para deputetëve!

7 muaj më parë
Fjalimi i parë i mbretit Charles, harron Dianen, por jo Kamilen para deputetëve!

Mbreti i ri i Anglisë, Charles, ka mbajtur fjalimin e tij të parë para anëtarëve të Dhomës së Komunave dhe Dhomës së Lordëve si mbret. Përshëndetjet u paraprinë nga anëtarët e të dy organeve të cilët nga njëra anë nderuan mbretëreshën Elizabeth me fjalimet e tyre ndërsa shprehën respektin e tyre për mbretin e ri.

Mbreti Charles III tha se ishte “thellësisht mirënjohës” pasi zbuloi se çfarë do të thoshte Mbretëresha Elizabeth për të gjithë. Duke përdorur një citim nga Shekspiri, mbreti i ri i Mbretërisë së Bashkuar tha: “Siç tha Shekspiri për Mbretëreshën Elizabeth të Parë, ajo ishte një model për të gjithë princat e gjallë”.

“Ndërsa jam sot para jush, nuk mund të mos ndiej peshën e historisë që na rrethon dhe që na kujton traditat jetike parlamentare, të cilave anëtarët e të dy dhomave i përkushtoheni me një angazhim të tillë personal për përmirësimin e të gjithëve ne.” theksoi mbreti i ri Charles III.

“Zotërit e mi dhe anëtarë të Dhomës së Komunave, ne mblidhemi sot në kujtim të hapësirës së jashtëzakonshme të shërbimit të përkushtuar të Mbretëreshës ndaj kombeve dhe popujve të saj. Madhëria e saj e ndjerë “u zotua t’i shërbejë vendit dhe popullit të saj dhe të ruajë parimet e çmuara të qeverisjes kushtetuese që qëndrojnë në zemër të kombit tonë“, thotë ai.

Ajo jep një shembull të detyrës vetëmohuese, të cilën, me ndihmën e Zotit dhe këshillën tuaj, jam i vendosur ta ndjek me besnikëri.“, shtoi Mbreti. Kryeministrja britanike Liz Truss dhe lideri i opozitës Keir Starmer ishin gjithashtu të pranishëm në Westminster Hall, ku u zhvillua ceremonia.

Në krah të mbretit Charles III ishte gruaja mbretërore, Camilla.I shoqëruar nga gruaja, mbreti do të udhëtojë më vonë në Edinburg. Historia e Camiles me Charles është e njohur dhe për shkak të Princeshë Dianës.