Kryeministri-homos*ksualëve dhe l*zbikeve: E vendosim ne nëse do të martoheni apo jo!

9 muaj më parë
Kryeministri-homos*ksualëve dhe l*zbikeve: E vendosim ne nëse do të martoheni apo jo!

Singapori do të dekriminalizojë seksin mes burrave duke shfuqizuar një ligj të epokës koloniale, tha kryeministri i saj të dielën, ndërsa u zotua të mbrojë normat tradicionale të qytetit-shtetit dhe përkufizimin e tij të martesës.

Gjatë fjalimit të tij në tubimin vjetor të Ditës Kombëtare, Kryeministri Lee Hsien Loong tha se ai besonte se është “gjëja e duhur për të bërë tani” pasi shumica e Singaporit do ta pranonin tani.

“Sjellja s*ksuale private midis të rriturve që japin pëlqimin nuk ngre asnjë çështje të rendit dhe ligjit. Nuk ka asnjë justifikim për të ndjekur penalisht njerëzit për të dhe as për ta bërë atë një krim,” tha Lee.

“Kjo do ta sjellë ligjin në përputhje me zakonet aktuale shoqërore dhe shpresoj t’u japë një lehtësim homoseksualëve të Singaporit.”

Lee u zotua se shfuqizimi do të ishte i kufizuar dhe nuk do të tronditte normat tradicionale të familjes dhe shoqërore të Singaporit, duke përfshirë mënyrën se si përcaktohet martesa, çfarë mësohen fëmijët në shkolla, çfarë tregohet në televizion dhe sjelljen e përgjithshme publike. Ai tha se qeveria do të ndryshojë kushtetutën për të siguruar që nuk mund të ketë asnjë sfidë kushtetuese që lejon martesat e të njëjtit s*ks.

“Edhe pse ne shfuqizojmë seksionin 377A, ne do të mbështesim dhe mbrojmë institucionin e martesës,” tha Lee. “Ne duhet të amendojmë Kushtetutën për ta mbrojtur atë. Dhe ne do ta bëjmë këtë. Kjo do të na ndihmojë të shfuqizojmë nenin 377A në një mënyrë të kontrolluar dhe të kujdesshme.”

“E vetmja mënyrë për të ecur përpara”
Seksioni në fjalë u prezantua nën sundimin kolonial britanik në vitet 1930. Sundimi britanik mbi ishullin përfundoi në vitin 1963 kur Singapori u bë një shtet i Malajzisë. Ajo u bë e pavarur dy vjet më vonë, por ruajti kodin, i cili e bënte seksin mes burrave të dënueshëm me deri në dy vjet burg. Që nga viti 2007, kur Parlamenti debatoi për herë të fundit nëse do të shfuqizonte nenin 377A, qëndrimi i tij ishte të mbante ligjin, por jo ta zbatonte atë.

Por h*mos*ksualët thonë se ligji qëndron mbi kokën e tyre dhe i diskriminon. Mijëra aktivistë organizojnë çdo vit një tubim në qytet-shtet të njohur si Pika Rozë në mbështetje të komunitetit LGBTQ+. Lee tha se shpreson se masa e qeverisë do të ndihmojë në pajtimin dhe përshtatjen si shqetësimet e grupeve fetare konservatore, ashtu edhe dëshirat e h*mos*ksualëve të Singaporit për t’u respektuar dhe pranuar.

“Të gjitha grupet duhet të ushtrojnë përmbajtje, sepse kjo është mënyra e vetme që ne mund të ecim përpara si komb së bashku”, tha ai. “Shpresoj se ekuilibri i ri do t’i mundësojë Singaporit të mbetet një shoqëri tolerante dhe gjithëpërfshirëse për shumë vite në vijim.”