Ky është qyteti i parë në botë ku nuk lejohen reklamat e mishit

7 muaj më parë
Ky është qyteti i parë në botë ku nuk lejohen reklamat e mishit

Kush e priste këtë ngjarje? Mbase askush, por një qytet holandez do të bëhet i pari në botë që do të ndalojë reklamat e mishit në hapësirat publike, një mision për të reduktuar konsumin dhe emetimet e gazrave serrë.

Haarlem, i cili ndodhet në perëndim të Amsterdamit dhe ka një popullsi prej rreth 160,000 banorësh, do të zbatojë vendimin duke nisur nga viti 2024 sepse mishi u shtua në listën e produkteve që mendohet se kontribuojnë në krizën klimatike.

Reklamat nuk do të lejohen në autobusët, strehimoret dhe ekranet e Haarlem-it në hapësirat publike. Studimet e fundit sugjerojnë se prodhimi global i ushqimit është përgjegjës për një të tretën e të gjitha emetimeve të ngrohjes së planetit.

Përdorimi i kafshëve për mish përbën dyfishin e ndotjes sesa prodhimi i ushqimeve me bazë bimore. Pyjet që thithin dioksidin e karbonit priten për kullotjen e kafshëve.

Plehrat që përdoren për rritjen e ushqimit të tyre janë të pasura me azot, i cili mund të kontribuojë në ndotjen e ajrit dhe ujit, ndryshimet klimatike dhe shkatërrimin e shtresës së ozonit.

Blegtoria prodhon gjithashtu sasi të mëdha metani, një gaz i fuqishëm serrë. Ka disa kundërshtime për vendimin Haarlem për këtë veprim, ku përfaqësues të industrisë dhe jo vetëm argumentojnë se ndalimi i reklamave kufizon lirinë e shprehjes.