Letra më e bukur e dashurisë: ‘Nuk të kam tradhtuar as edhe me mendime’

5 muaj më parë
Letra më e bukur e dashurisë: ‘Nuk të kam tradhtuar as edhe me mendime’

Fjodor Dostojevski është një nga romancierët më të mëdhenj të letërsisë ruse dhe botërore të shekullit të XIX.

Ai vuri themelet e prozës së gjatë për fuqinë përshkruese, depërtimin e thellë psikologjik dhe peshën e madhe që i dha letërsisë në komunikimin me lexuesin. Lexoni letren qe Dostojevski i shkroi të dashurës së tij Marias ku i thoshte:

“Në rrugën ku jeton ti, jetojnë nëntë gra më të bukura se ti, shtatë të tjera më të gjata se ti dhe nëntë me të shkurtra se ti. Është edhe një tjetër që më dashuron më shumë sesa ti.

Në punë është një grua që më buzëqesh gjithmonë, një tjetër më nxit të bisedoj me të, ndërkohë që kamarierja ma ëmbëlson çajin me mjaltë në vend të sheqerit. E megjithatë, unë të dua vetëm ty.”

Pasi u martuan, Maria manifestoi një përkushtim të rrallë ndaj të shoqit, duke duruar sëmundjen e tij, varfërinë, udhëtimet dhe mungesat. Teksa dergjej në shtrat, Dostojevski i pëshperiti në vesh: “Nuk të kam tradhtuar as edhe me mendime.”