Ndalojini fëmijët tuaj, ata nuk duhet ta shohin serialin ‘Pepa Pig’, psikologia tregon arsyet

7 muaj më parë
Ndalojini fëmijët tuaj, ata nuk duhet ta shohin serialin ‘Pepa Pig’, psikologia tregon arsyet

Psikologia e fëmijëve, Justina Piasecka, e cila drejton kanalin “Tete a Tete” në YouTube ka folur për fëmijët që u jepen tableta dhe celularë, ku mund të luajnë vetëm. Ajo shpjegoi se fëmijët e kësaj moshe nuk e dallojnë atë që shohin.

“Ata shohin vetëm ngjyra lëvizëse. Nëse një fëmijë shikon një film vizatimor për pesë minuta, gjë që nuk e besoj, sepse kur një fëmijë fillon të shikojë, duhet pak kohë për t’i hequr celularin.

Ai ndërton rrugë krejtësisht të ndryshme lidhjeje midis korteksit ballor, i cili është përgjegjës për personalitetin tonë, të menduarit dhe gjithë intelektin. Këto janë marrëdhënie shumë të gjata, jashtëzakonisht të rëndësishme”, shpjegon ajo.

Ajo shton se fëmijët e vegjël nuk duhet të shikojnë ekranin.
“Ka filma vizatimorë që duhen ndaluar absolutisht. Për shembull, ‘Pepa Pig’”, thotë psikologia.

Pse? “Për shkak të grumbullimit të pabesueshëm të tingujve joverbalë që pushtojnë aq shumë korteksin e djathtë, saqë pengon aktivitetin e korteksit të majtë, ku kemi funksione gjuhësore.

Kur luaja Peppa Pig me zë të lartë në leksione, studentët më kërkuan ta hiqja. Unë nuk e bëra këtë, doja t’u tregoja sesi fëmijët e shikojnë atë film vizatimor”.

Edhe argumenti i dytë është se, sipas psikologes, “Pepa Pig” i mëson modele sjelljesh jokorrekte fëmijëve.