Rosë apo lepur? Ajo që shikoni tregon shumë për ju

2 muaj më parë
Rosë apo lepur? Ajo që shikoni tregon shumë për ju

Çfarë shihni në foto? Një rosë apo një lepur? Aftësia e trurit tuaj për të kaluar shpejt nga një figurë në tjetrën tregon se jeni krijues, se keni aftësi shumë të larta për të prodhuar “realitete të reja”.

Ky imazh, i njohur si Hare-Duck dhe i referuar si L-A, shfaqet për herë të parë në një revistë gjermane në 1892 dhe më pas u bë i famshëm nga psikologu amerikan Joseph Jastrow në 1899.

Prandaj ai bëhet themelor në studimin e neuroshkencës dhe filozofisë falë reflektimeve të Ludwig Wittgenstein të përfshira në Kërkimet Filozofike. Vizatimi, i cili është qartësisht një iluzion optik, përbëhet nga një figurë e vetme që mund të interpretohet si koka e lepurit, me fytyrë djathtas, ose koka e rosës, e kthyer majtas (shih gjithashtu iluzionin e tabletës së çokollatës).

Mendjet kreative janë në gjendje të kalojnë lehtësisht nga një imazh në tjetrin falë këndvështrimit me të cilin e shikojnë realitetin. Në fakt, me shumë më tepër shkathtësi se të tjerët, ata janë në gjendje të shpikin përdorime të reja për objektet tashmë ekzistuese ose të lidhin dy ide që duket se nuk kanë asnjë lidhje.

Testi i propozuar për fëmijët në periudha të ndryshme të vitit nxjerr përgjigje të ndryshme. Për shembull, afër Pashkëve është më e lehtë të shohësh një lepur, ndërsa në tetor është më e lehtë të shohësh një rosë.

Wittgenstein e përdor këtë imazh për të treguar se të shohësh realitetin është një akt krijues dhe jo pasiv: duke organizuar objektet e perceptuara që formojmë, ne ndërtojmë botën tonë.