Shitet për 2.8 milionë dollarë xhaketa e njeriut të dytë që shkeli Hënën

4 muaj më parë
Shitet për 2.8 milionë dollarë xhaketa e njeriut të dytë që shkeli Hënën

Xhaketa e veshur nga astronauti Buzz Aldrin gjatë fluturimit për në Hënë është shitur në një ankand në Nju Jork për 2.8 milionë dollarë.

I stolisur me një flamur të SHBA-së dhe logon e NASA-s, Aldrin e veshi xhaketën e bardhë gjatë fluturimit ndërsa po kalonte me shpejtësi në hapësirë ​​në modulin komandues të Apollo 11, Columbia.

Është një nga 69 sendet personale që 92-vjeçari ka vendosur të nxjerrë në shitje. Xhaketa u shit nga Sotheby’s dhe u bë artefakti më i vlefshëm hapësinor amerikan i shitur ndonjëherë në ankand. Ish-astronauti udhëtoi në Hënë në vitin 1969 dhe është i vetmi anëtar i gjallë i ekuipazhit prej tre anëtarësh të misionit.

Aldrin e kaloi pjesën më të madhe të udhëtimit gjashtë-ditor në hapësirë ​​i veshur me xhaketën e fluturimit, duke e ndërruar vetëm në mes të rrugës me në një kostum presioni për të hyrë në vetë sipërfaqen hënore.

Rreth 650 milionë njerëz nga e gjithë bota e panë këtë moment në televizion.

Pasi kaluan më shumë se 21 orë në Hënë, ai dhe Neil Armstrong u kthyen më pas në misionin Apollo dhe veshën xhaketat e tyre gjatë fluturimit, të cilat ai i përshkroi si “shumë më të rehatshme” në një shënim që shoqëronte artikullin.