Studimi tha gjithçka! Pse merimangat na tmerrojnë kaq shumë?

3 muaj më parë
Studimi tha gjithçka! Pse merimangat na tmerrojnë kaq shumë?

Merimanga është një nga insektet që edhe pse shumë e vogël, shpesh herë fikëson njerëzit më shumë se shumë kafshë të tjera me prëmasa më të mëdha.

Arachnophobia renditet në mënyrë të besueshme midis çrregullimeve të ankthit të lidhura me kafshët dhe studiuesit vlerësojnë se deri në gjashtë për qind e të gjithë njerëzve vuajnë nga ajo të paktën ndonjëherë.

Shkencëtarët kanë qenë prej kohësh në mëdyshje se pse në veçanti merimangat shkaktojnë një shqetësim të tillë: sepse mospëlqimi i fortë është jashtë çdo raporti me rrezikshmërinë aktuale të shumicës dërrmuese të krijesave me tetë këmbë.

Studime të shumta kanë treguar se frika nga merimangat janë të rrënjosura thellë në trurin e njeriut. Edhe foshnjat shfaqin reagime ndaj stresit kur u shfaqen foto merimangash, siç zbuloi një ekip gjerman hulumtues vite më parë. Një shpjegim i spikatur për marrëdhënien e tensionuar midis njerëzve dhe merimangave merr një gjurmë të lashtë evolucionare, andaj origjina mund të qëndronte në historinë e hershme njerëzore, kur paraardhësit tanë ishin të ekspozuar ndaj rreziqeve më të mëdha nga merimangat – dhe zhvilluan një përgjigje frike shpëtimtare.

Megjithatë, ka disa mospërputhje. Vetëm rreth 0.5 për qind e të gjitha llojeve të merimangave të njohura janë vërtet të rrezikshme për njerëzit, një numër i kafshëve të tjera paraqesin një kërcënim shumë më të madh. Dhe shumica e kafshëve me tetë këmbë që janë në të vërtetë problematike nuk gjenden në Afrikë, shtëpia origjinale e njerëzve, por në Australi dhe Amerikën Jugore.

Ka shumë për të sugjeruar se akrepat e kanë pllakosur gjithmonë njerëzimin. Këto kafshë, të cilat gjithashtu i përkasin arachnids, janë të shpërndara në mbarë botën, me përjashtim të Antarktidës.

Edhe pse ka shumë më tepër specie të padëmshme se sa të rrezikshme në mesin e akrepave, frika prej tyre nuk është e pabazë: 1.5 milionë pickime akrepi numërohen çdo vit në mbarë botën, rreth 2600 prej të cilave janë fatale. Për krahasim: rreth 200 njerëz vdesin nga merimangat helmuese çdo vit.

Për të gjetur një lidhje të mundshme midis frikës nga merimangat dhe rrezikut të akrepave, një ekip i udhëhequr nga Daniel Frynta nga Universiteti i Pragës kreu një eksperiment me më shumë se 300 pjesëmarrës.

Personave të testuar iu prezantuan ekzemplarë të gjallë të gjithsej 62 artropodë të ndryshëm, duke përfshirë të ashtuquajturat kafshë me nofulla si merimangat dhe akrepat, insektet si buburrecat, kërpudhat e veshit, karkalecat dhe brumbujt, por edhe gaforret. Subjektet e testimit duhej të vlerësonin se sa e neveritshme, e frikshme dhe e bukur e gjetën kafshën në një shkallë prej shtatë pikësh.

Çuditërisht, ekzemplarët më të mëdhenj ngjallën ndjesi më të forta në përgjithësi. Vlerësimi i detajuar nxori në dritë edhe anomali të tjera, siç raportojnë Frynta dhe kolegët në revistën “Scientific Reports”. Në kategorinë e bukurisë, brumbujt dhe gaforret ishin në gjendje “të kalonin testin”, ndërsa merimangat dhe akrepat u vlerësuan si më të neveritshmet dhe më të frikshmet. Në krahasim, insektet dukeshin të padëmshme.