Studiuesit në Itali bëjnë zbulimin madhështor pas një kërkimi prej dekadash

5 muaj më parë
Studiuesit në Itali bëjnë zbulimin madhështor pas një kërkimi prej dekadash

Një pllakë mozaiku romake është zbuluar nën një vreshtë rrushi në veri të Italisë pas kërkimeve me dekada.

Anketuesit në komunën e Negrar di Valpolicella në veri të Veronës publikuan imazhe të pllakave të ruajtura mirë në thellësinë e tokës.

Sipas zyrtarëve, studiuesit gjetën së pari prova të një vile romake atje më shumë se një shekull më parë.

Teknikët janë akoma duke gërmuar butësisht vendin për të parë shtrirjen e plotë të ndërtesës antike.

Fotografitë e postuara në internet tregojnë mozaikun e pacenuar, si dhe themelet e vilës.

Një shënim në faqen e komunës tha që gërmuesit më në fund e bënë zbulimin “pas dekadash përpjekjesh të dështuara”.

Studiuesit në Itali bëjnë zbulimin madhështor pas një kërkimi prej dekadash

Anketuesit do të lidhen me pronarët e vreshtit dhe bashkisë “për të identifikuar mënyrat më të përshtatshme për ta bërë këtë thesar arkeologjik të fshehur nën këmbët tona në dispozicion dhe të arritshëm”.

Teknikët do të kenë nevojë për “burime të rëndësishme” për të përfunduar punën. Por autoritetet lokale janë zotuar të japin të gjithë ndihmën e nevojshme për të vazhduar me gërmimet.