Stuhia diellore do të godasë Tokën nesër, ekspertët bëjnë paralajmërimin e rëndësishëm

4 muaj më parë
Stuhia diellore do të godasë Tokën nesër, ekspertët bëjnë paralajmërimin e rëndësishëm

Administrata Kombëtare Oqeanike dhe Atmosferike (NOAA) ka paralajmëruar se Toka do të goditet nga një stuhi e vogël gjeomagnetike e klasës G1 të mërkurën e 3 gushtit.

Një stuhi G-1 mund të dobësojë luhatjet e rrjetit të energjisë, të godasë satelitët dhe potencialisht të ndezë aurorat në rajonet rreth polit verior.

Në këtë rast ngjyrat elektrike do të shihen në qiellin mbi Kanada dhe Alaskë . Sidoqoftë, është më e dobëta nga pesë të klasifikuar nga NOAA.

Stuhia gjeomagnetike ndodh për shkak të një vrime koronale në rajonin jugperëndimor të faqes së diellit që po nxjerr jashtë “material të gaztë”.

Qendra e parashikimit të motit hapësinor të NOAA i klasifikon stuhitë gjeometrike në pesë faza – njëra është më e dobëta dhe të tjerat më të forta.

Stuhia që pritet të godasë Tokën këtë javë, pritet të ketë një ndikim të ulët në satelitët dhe teknologjitë pnalet. Toka përjetoi një stuhi diellore më 19 korrik që solli aurora mahnitëse në veri të SHBA dhe Kanada.