Teoria rrëqethëse e fundit të botës: Në 2060 njerëzimi shuhet!

1 muaj më parë
Teoria rrëqethëse e fundit të botës: Në 2060 njerëzimi shuhet!

Jemi mësuar mjaft me shpalljet e dënimit, nga shkencëtarët që parashikojnë zhdukjen e gjashtë masive për shkak të efekteve të matshme të ndryshimeve klimatike dhe nga fetarët që shpallin apokalipsin për shkak të një mëkati të shumtë. Është pothuajse e pamundur të imagjinohet që këto dy grupe njerëzish të bien dakord për ndonjë gjë tjetër, përveç faktit ogurzi të mesazheve të tyre përkatëse. Por në ditët e para të revolucionit shkencor – në ditët e bashkëkohësit të Shekspirit, Francis Bacon , dhe më vonë të shekullit të 17-të, Dekartit – nuk ishte aspak e pazakontë të gjeje të dy llojet e arsyetimit, ose të paarsyeshme, te i njëjti person, së bashku me besimet në magji. , hamendje, astrologji etj.

Megjithatë, edhe në këtë vorbull mendimesh dhe praktikash heterodokse, Sër Isak Njutoni u dallua si një bashkëekzistencë veçanërisht e çuditshme e profecive biblike ezoterike, besimeve okulte dhe një matematike të ngurtë, formale që jo vetëm iu përmbahej metodës shkencore induktive, por edhe u zgjerua. potencialin e tij duke aplikuar aksioma të përgjithshme në raste të veçanta.

Teoria rrëqethëse e fundit të botës: Në 2060 njerëzimi shuhet!

Megjithatë, shumë nga parimet e përgjithshme të Njutonit do të dukeshin krejtësisht armiqësore ndaj natyralizmit të shumicës së fizikantëve sot. Ndërsa po formulonte parimet e gravitetit dhe tre ligjet e lëvizjes , për shembull, Njutoni kërkoi gjithashtu gurin legjendar Filozofik dhe u përpoq ta kthente metalin në ar . Për më tepër, Njutoni fetar i devotshëm shkroi traktate teologjike duke interpretuar profecitë biblike dhe duke parashikuar fundin e botës. Data në të cilën mbërriti? 2060.

Teoria rrëqethëse e fundit të botës: Në 2060 njerëzimi shuhet!

Njutoni duket, shkruan blogu shkencor Another Pale Blue Dot , “po aq i sigurt në parashikimet e tij në këtë fushë sa ishte në botën racionale të shkencës”. Në një letër të vitit 1704 të ekspozuar në Universitetin Hebraik të Jerusalemit , më lart, Njutoni përshkruan “llogaritjen” e tij:

Pra, atëherë kohët dhe gjysma e kohës janë 42 muaj ose 1260 ditë ose tre vjet e gjysmë, duke llogaritur dymbëdhjetë muaj në një vit dhe 30 ditë në një muaj siç bëhej në Kalendarin e vitit primitiv. Dhe ditët e Bishave jetëshkurtra të vendosura për vitet e mbretërive [sic] të jetuara, periudha prej 1260 ditësh, nëse daton nga pushtimi i plotë i tre mbretërve AC 800, do të përfundojë AC 2060. Mund të përfundojë më vonë, por unë nuk shoh asnjë arsye për përfundimin e saj më shpejt.

Njutoni më tej tregon besimin e tij në fjalinë e radhës, duke shkruar se qëllimi i tij, “ndonëse jo për të pohuar” një përgjigje, në çdo rast duhet “të ndalojë hamendjet e nxituara të njerëzve fantastikë që shpesh parashikojnë kohën e fundit”. Me të vërtetë. Pra, si arriti ai në këtë numër? Njutoni aplikoi një metodë rigoroze, kjo është e sigurt.